Spread the love

Akció! EMM716 és EMM916 típusú, nyílászáróba szerelhető légbevezetők Budapesten beépítéssel 20.000 forint helyett 16.000 forint! 

AERECO AZ INTELIGENS SZELLŐZÉS

A modern nyílászárók közel tökéletes szigeteléssel vannak ellátva ez, azonban, két élű fegyver! Nem csak a hőt tartják otthonunkban hanem a nem kívánt párát is. A tartós túl magas páratartalomtól otthonunk falai penészesedésnek indulnak, mely leküzdése nem csak munkaigényes de, rendkívül költséges is lehet. Ezt megelőzhetjük higroszabályizású, nyílászáróba szerelhető, automata szellőzőkkel. Gázkészülékek mellé modern nyílászáróba kötelező a teljesen automata rendszer. Egyéb helyiségekbe, létezik higroszabályozású, automata de, kézzel zárható kivitel is, mely a nagy hidegekben lehet előnyös.

Teljesen automata javaslatunk: EMM 916

 

Zárható, automata javaslatunk EMM716

Műszaki adatlap: EMM-EMF-EFRtípusú légbevezetők műszaki adatlapja

Előzze meg a szénmonoxid mérgezést, biztosítsunk mindig megfelelő mennyiségű pótlevegőt készülékeinknek!

Gázkészülékeket és hagyományos tüzelésű készülékeket 3 csoportba sorolja a (G)MBSZ, melyeknek különböző módon és mértékben kell levegő utánpótlást biztosítani.

  • Az „A” típusú készülékek, melyek nem rendelkeznek égéstermék elvezetéssel, de a levegőt az adott térből kapják, ilyen pl. az egyszerű gáztűzhely, mosogató fölé szerelt vízmelegítő.
  • A „B” típusú gázkészülék, melyek égéstermék elvezetéssel rendelkeznek, és a levegőt szintén az adott térből kapják, ilyen. pl. a kéménybe kötött vízmelegítő vagy fűtő készülékek, kéményes konvektor, padlón álló kazánok, vagy nyitott kandallók.
  • A „C” típusú készülék, melyeknek a légellátása és égéstermék elvezetése a helyiség légterétől független, ezért is hívják zárt rendszerű készülékeknek, melyek lehetnek turbós vagy kondenzációs elven működőek. Mivel a lakás belső levegőjétől függetlenül üzemelnek, nem kell külön légbevezető elemmel foglalkoznunk a „C” típusú készülékek eseté

„A” típusú készülékek légellátását kétféle megoldással lehet biztosítani:

  1. Megfelelően méretezett két szabad keresztmetszet kialakításával, egymástól meghatározott távolságban. Erre ideális megoldást jelentenek az állandó (fix) léghozamú, nyílászáróba, vagy  falátvezetésbe építhető légbevezető típusok.
  1. Légbevezetést és gépi elszívást alkalmazva, de ebben az esetben a gépi elszívást a gázkészülékkel elektromosan össze kell reteszelni, így amikor a gázkészüléket használjuk, akkor mindenképpen üzemeljen az elszívás is. Légbevezetést ebben az esetben is kell alkalmazni, így tudjuk biztosítani a levegő szabad bejutását az adott helységbe. Fontos megjegyeznünk, hogy csak légbevezető elemekkel nem lehet a légcserét biztosítani, ehhez biztosítani kell a nyomáskülönbséget, azaz valamilyen gépi elszívást is.

 

 „B” típusú  hőtermelő, nyílt égésterű gázkészülékek – pl. a kéménybe kötött vízmelegítő vagy fűtő készülékek – esetén szigorúan tilos bármilyen gépi elszívás alkalmazása, beleértve a kivezetett szagelszívó berendezést. Ilyenkor a készülék adatainak ismeretében kéményméretezés szükséges, amely a készülék(ek) teljesítményét és a kémény pontos paramétereit figyelembe véve, határozható meg a biztonságos működéshez szükséges levegő mennyiség. A készülékek légellátása nem lezárható légbevezető elemekkel oldható meg.

 

Nem szabad megfeledkeznünk az egyéb nyílt égésterű készülékekről, mint a kályhák és kandallók, amelyek túlnyomó többsége szintén a lakás levegőjét használja a működése során. Ezeknél a készülékeknél is ugyancsak kiemelten fontos a megfelelően méretezett légpótlás biztosítása.

 

 

Mind a gáztűzhely, mind pedig a kéménybe kötött vízmelegítő vagy fűtő készülékek és a nyílt égésterű kályhák, kandallók biztonságos légellátásának megtervezése, a pontos típus és darabszám meghatározása szakember, azaz gáztervező feladata.

Kérje szakember segítségét a gázkészülék biztonságos üzemelésének megoldása érdekében.

A gázkészülék helyiségébe, vagy az összeszellőztetett térbe speciális, a nyílt égésterű gázkészülékek légutánpótlásra tervezett légbevezetők szakszerű beépítése szükséges.

A beépítést meg kell, hogy előzze a tervezői számítás, tervjóváhagyás, mellyel a hatályos szabályzat szerint biztosítható a gázkészülékek problémamentes üzeméhez szükséges égési és szellőző levegő utánpótlás.

 

 

A légbevezetőnek minősítéssel és nyomáskülönbség-térfogatáram adatokkal kell rendelkeznie, hogy a megfelelő légpótlás megvalósuljon.

A korszerű nyílászárókkal ellátott helyiségek esetében tervezett szellőzőlevegő térfogatáramot légbevezető elemekkel kell bejuttatni a helyiségbe, mely elemek légszállítását laboratóriumi mérések támasztják alá és ezt tanúsítvány igazolja.

Az Aereco Légtechnika Kft. egyaránt rendelkezik nyílászáróba építhető és falátvezetéses szerelésű, a szolgáltatók által elfogadott levegő bevezető elemek széles választékával!

NYÍLÁSZÁRÓBA ÉS FALBA ÉPÍTHETŐ TÍPUSVÁLTOZATOK:

Egyes higroszabályozású EMM, EAR, EHT, és a fix léghozamú EFA, EAF, EFT típusú légbevezetők növelt léghozamúak és záróretesz nélküliek, melyekkel a nyílt égésterű gázkészülékek, kályhák, kandallók égési, illetve szellőző levegője pótolható.

A nyílt égésterű gázkészülékek, valamint kályhák, kandallók légellátásához választható speciális növelt léghozamú, nem lezárható, nyílászáróba, illetve falba építhető légbevezetők főbb műszaki paramétereit tartalmazó kiadványunk pdf változatát letöltheti: Speciális légbevezetők