Spread the love

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Köszönöm, hogy szán némi időt rövid, a teljesség igénye nélkül és a szakkifejezések kerülésével íródott cikkemre.

Sokan kérdezték meg, hogy mi különbség lehetne két ugyanolyan márkájú profilból készült nyílászáró között. Jelen cikkben nem óhajtok gyártókat felsorakoztatni, általánosságban fogok írni. A cikk célja pusztán a valamivel tudatosabb vásárlás lehetőségének biztosítása!

Tehát kezdjük is, előző cikkemben, nevezzük inkább irományomban kitértem a gyártó fontosságára. Most leírok néhány példát, hogy miért lehetnek hatalmas különbségek, elvileg két “ugyan olyan” műanyag nyílászáró között.

Kezdjük onnan, hogy is készül a műanyag nyílászáró, és mik lehetnek a főbb különbségek.

A műanyag profilgyártók mint pl.: Gealan, Veka stb.  szálanyagként szállítják a profilokat a műanyag nyílászáró gyártóknak. A gyártók méretre szabják és a megfelelő hegesztési technológiával összeállítják belőle az egyedi méretű, alakú nyílászárókat. Csakhogy egy műanyag nyílászáró nem csupán a profilból áll. (Azt most vegyük evidenciának, hogy a hegesztés minősége megfelelő!)

Acél merevítők

Tudjuk, hogy a műanyag profilokat acél merevítőkkel erősítik. Gyakran minőségben és anyagvastagságban pro vagy kontra, eltérve a gyártói ajánlástól. Ez az egyik rákfenéje a dolognak, hisz, a profilba nem látunk bele de, kérhetünk gyártói nyilatkozatot a kereskedőtől. Fontos tudni azt is, hogy leggyakrabban pusztán a nyílászárók oldalprofiljaiban helyeznek el acél merevítőket, a sarkoknál a sokkal nehezebb gyártás miatt nem!

Vasalat

Egy profilhoz több fajta, márkájú, minőségű vasalat is illeszthető! Általam javasolt vasalat márkák: ROTO, MACO. Kérdezzünk rá a kereskedőtől, hogy milyen vasalattal fogják szállítani a megrendelt nyílászárónkat!

Üveg

Tudjuk, hogy ma már nagyon sok típusú üveg elérhető! Fontos tisztában lennünk azzal, hogy az üveg fontos alkotó eleme nyílászárónknak! Több féle rétegszámban rétegvastagságban, töltéssel és peremezéssel készülnek! Két fontos számot kell figyeljünk: Ug és Rw. Az Ug az üveg hőszigetelési, míg az Rw az üveg hanggátlási képességét mutatja meg!

Összefoglaló

A fentiekből következik, hogy amikor több kereskedőtől is kérünk ajánlatot azok összehasonlításánál NE csak az árat nézzük! Hasonlítsuk össze a nyílászárók műszaki tartalmát is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük