Spread the love

Homlokzati nyílászáró választása

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Fontos, hogy az alábbi cikk a teljesség igénye nélkül, szakkifejezések kerülésével, a közérthetőség jegyében készült! Ezt kéretik figyelembe venni!

Manapság, hozzáteszem bölcsen, sokan döntenek elavult nyílászáróik lecserélése mellett, talán még nagyobb bölcsességre utalhat, hogy azok, akik új házat építenek is, terveznek homlokzati és beltéri nyílászárókat is új otthonukba! Az egyszerűség kedvéért talán az lesz a legjobb, ha ebben a cikkben, csak a homlokzati nyílászárókat vesszük át!

Ezt is első lépésben válasszuk ketté és kezdjük a már meglévő nyílászárók cseréjével. Jelen pillanatban, főként három alapanyagból készülnek a nyílászárók, ezek a műanyag (pvc), fa (általában csomómentes, hossztoldott, rétegragasztott borovi fenyő) és alumínium (alumínium 🙂 ).  Nagyjából elmondható, hogy az árak a fenti sorrendben növekednek. Ezek közül ki kell válasszuk, hogy mi melyiket szeretnénk! Az anyag kiválasztásában remélhetőleg segíteni fog hamarosan elkészülő cikkünk, melyekben egy-egy konkrét méretben összehasonlítjuk ezek előnyeit, hátrányait. Addig is néhány gondolat. Mivel a modern nyílászárók technikai paraméterei között nem feltétlenül van óriási különbség, ezalatt azt értem, hogy hasonló hő és hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek, mind rendelhető két vagy három rétegű üvegezéssel, stb. Más szempontoknak kell érvényesülni. Melyik tetszik, társasház esetén vagy családi háznál részleges nyílászáró cserénél, amikor csak egy-egy ajtó, vagy ablak kerül kicserélésre, melyik illeszkedik leginkább a többi, már meglévő nyílászáróhoz. Nem csak az interiört hanem az enteriört is figyelembe kell venni. 

Egy faborítású, szivar szobában elég furán festhet ha, rikító fehér műanyag nyílászárók vannak. Itt kell megjegyeznem, hogy a műanyag nyílászárók is kaphatóak fa mintás, renolit dekorfóliával. Mivel a cikk célja, hogy segítse a választást, nem szeretném túlbonyolítani.

Azt nagyjából mindenki tudja, hogy saját preferenciái szerint milyen anyagból szeretné a nyílászáróit. Tehát ezt a kérdést vegyük eldöntöttnek.

Amint, kiválasztottuk az alapanyagot, ismét fontos döntések előtt állunk. Fontos, hogy a házunk tervezett energiahatékonysági szintjéhez igazodjon új homlokzati nyílászárónk! Egy jól szigetelt, új építésű házba mindenképpen jobb profilmetszetet kell választani 3 rétegű üvegezéssel! Azonban, például panelházban, ami ráadásul nem is panelprogramos (ez is megérne egy külön cikket), gyakran előfordul az, hogy ma már alapnak számító öt-hat légkamrás, kétrétegű üvegezéssel ellátott lakásban télen meg lehet főni! Ennek oka a központi fűtés. Mivel a lakások nagy része még az elavult nyílászárókat használja úgy kell a házat fűteni, hogy náluk is komfortos hőmérséklet legyen. Ez azonban azt jelenti, hogy ha a huzatos rosszul záró, rossz szigetelési tulajdonságú nyílászárós lakásokat sikerül felfűteni az optimális hőmérsékletre, nálunk jóval, több celsius fokkal melegebb lehet. Ilyenkor láthatjuk az akár egész télen bukón lévő ablakokat. S, felrémlik előttem szüleim hangos emlékeztetése miszerint, nem az utcát fűtjük. Nagyon összefoglalva: régebbi társasház, jó minőségű 5-6 légkamrás műanyag, keskenyebb profillal fa, általánosságban elegendő két rétegű üvegezéssel. Fontos, hogy zajos, forgalmas helyeken sokat segít a hanggátlásban a három rétegű üvegezés! Új építésnél mindenképpen a lehető legjobb tulajdonsággal rendelkező nyílászáró profilokat válasszuk háromrétegű üvegezéssel amit a pénztárcánk elbír!

Egyéb dolgok amiket számításba kell vennünk. Nagyon fontos, amit sok helyen elfelejtenek megemlíteni a vasalat. Rossz minőségű vasalattal sokat lehet szívni! Erről is lesz egy részletes cikk de, addig elégedjenek meg ennyivel: ROTO vagy MACO! Továbbá nagyon fontos azt is tudni, hogy a kereskedők, forgalmazók akiktől megvásárolják a terméket és/vagy szolgáltatásokat általában csak forgalmazók TEHÁT, nem Ők gyártják a nyílászárókat hanem, vagy nagykereskedésből vagy a gyártóktól vásárolják meg azokat.

Mit is jelent ez a valóságban?! A profil márkaneve nem feltétlenül garancia a nyílászárók minőségére! Általánosságban, néhány kivételtől eltekintve a GEALAN, VEKA stb. a gyártóknak profilokat szállítanak 5-6 méteres szál hosszúságban és azokat Ők szabják méretre és a megfelelő technológiával és szaktudással állítják belőle össze a nyílászárókat! Jó esetben. Tehát válasszunk korrekt kereskedőt, kérdezzük meg ki gyártja a nyílászáróit, amennyiben azt mondja Ők maguk, kérdezzünk rá hol van az üzemük, milyen cég, stb. Vagyis próbáljuk felmérni igazat beszélnek-e. (Sok esetben bele lehet futni kamuba, itt már érdemes elgondolkodni…).   Kicsit előreszaladtunk, térjünk vissza gondolataink eddigi ösvényére és foglaljuk össze amit eddig tudunk!

 • Tudjuk milyen alapanyagból szeretnénk az új nyílászárókat
 • Tudjuk milyen profilból és milyen üvegezéssel szeretnénk azokat
 • Kiválasztottuk azon forgalmazókat akik szóba jöhetnek a beszerzésnél.

Jöjjenek a mocskos anyagiak! Szép és jó, hogy jó esetben mindezt sikerült eldönteni de, hogyan tudhatom meg mennyibe fog kerülni mindez? Mivel ez is egy rendkívül összetett dolog, az alapokkal fogjuk kezdeni, hogyan kérjünk ajánlatot nyílászáróinkra?!

 Először is, tudnunk kell a nyílászárók  méretei! (Hoppá! Beszéltünk már a vasalatok és nyitásmódok típusairól? Ugye nem? Itt lesz hamarosan egy részletes cikk ennek tárgyalásáról de, addig is tud tájékozódni a forgalmazók platformjain). Tehát a méretek.. A nyílászárók méreteit legyen az ajtó vagy ablak  mindig faltól falig mérjük, a tok vagy keret is az ablak méretéhez tartozik! Érdemes papírra vetni és összefoglalni. Ehhez hasonló formában de, nyilván, más struktúrában is jó! a zárójelben lévő részek nem kellenek bele, csupán rövid magyarázatok!

(Az első méret mindig a szélesség legyen, hogy ne zavarjuk össze a kereskedőt 🙂 )

 • Konyha:
 1. 1500X1500 ablak, bukó-nyíló, 2 rétegű üvegezéssel, fehér színben 2db
 • Nappali:
 1. 1900X1500 ablak, középen felnyíló (kétszárnyú ablak ahol középen nincs osztó, tehát ha mindkét ablakszárny nyitva van nincs középen “keret”), 2 rétegű üvegezéssel fehér színben 2db
 2. 900X2100 erkélyajtó, bukó-nyíló, fehér színben 1db
 • Hálószoba:
 1. 1800X1500 ablak, bukó-nyíló tokosztott (amikor két szárny között nyitott állapotban tok, “keret ” marad), 2 rétegű üvegezéssel, fehér színben 2db

Amennyiben kiegészítőkre is szeretne árajánlatot kérni, érdemes mellé írni azt is.

 • Konyha:
 1. 1500X1500 ablak, bukó-nyíló, 2 rétegű üvegezéssel, fehér színben 2db kívül-belül műanyag párkánnyal, kombiredőnnyel 
 • Nappali:
 1. 1900X1500 ablak, középen felnyíló (kétszárnyú ablak ahol középen nincs osztó, tehát ha mindkét ablakszárny nyitva van nincs középen “keret”), 2 rétegű üvegezéssel fehér színben 2db kívül-belül műanyag párkánnyal, kombi redőnnyel 
 1. 900X2100 erkélyajtó, bukó-nyíló, fehér színben 1db kívül-belül műanyag párkánnyal, kombi redőnnyel 
 • Hálószoba:
 1. 1800X1500 ablak, bukó-nyíló tokosztott (amikor két szárny között nyitott állapotban tok, “keret ” marad), 2 rétegű üvegezéssel, fehér színben 2db kívül-belül műanyag párkánnyal, kombi redőnnyel 

Ezt a cikket zárjuk le itt és amennyiben érdekesnek, folytatásra érdemesnek találják kérem jelezzék azt megosztásokkal, likeokkal és hozzászólásokkal! Köszönöm!

Következő cikk tartalma: az árajánlatok összehasonlítása, költségek nyílászáró cserénél

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük